Att arbeta med och att ha en kennel är drömmen för många men det kostar pengar, kräver mycket kunskap och tar en hel del tid. Dessutom är det sällan man kan ha kenneln som en heltidsinkomst. Här tar vi upp hur man går till väga gör att starta upp en kennel.

Vilket syfte ska kenneln ha?

Det allra första man bör fundera över är vilket syfte kenneln ska ha. Ska man föda upp hundar för utställning, för agility eller för jakt? Det här har lite att göra med vilken ras man vill föda upp. Det är också klokt att se över sina kunskaper. Om man inte kan något om jakt är det i regel inte så klokt att försöka föda upp just jakthundar. Är det utställningshundar man föder upp bör man satsa på hundar som uppfyller rasstandarden, samt på renrasiga sådana.

Hitta valpköpare

Redan innan kenneln startas upp bör man ha lite koll på om det finns några som är intresserade av valpar. Att få en eller flera valpkullar utan att ha en enda köpare kan ställa till det. För det första kostar det pengar att föda upp valparna och för det andra kan det bli svårt att få plats med alla valpar om kenneln inte är så stor. De allra flesta hunduppfödare använder sig av sociala medier och personliga kontakter för att finna valpköpare.

Skaffa tillstånd

Om du bara vill ta en enstaka kull behöver du inget tillstånd för din hunduppfödning. Ska du däremot ha en större kennel med flera uppfödningar varje år behöver du skaffa tillstånd från Länsstyrelsen i det aktuella länet. Det brukar inte vara problem att få tillståndet så länge man visar att man har rätt kunskaper och det finns en vettig plats att ha kenneln på.

Ha plats för kenneln

En kennel tar ganska mycket plats. Du ska ha utrymme till hundarna, de ska kunna leka och du bör dessutom ha plats att kunna isolera en sjuk hund på. Att ha en kennel i en liten lägenhet är alltså inget som rekommenderas, speciellt inte om man planerar att föda upp en ras av större storlek. Man bör dessutom ha möjlighet att rasta hundarna utomhus, gärna så att de kan springa lösa. Ett par större hundgårdar är inte fel att ha tillgång till så att man kan ha hundarna ute om det är fint väder.

Vad måste du kunna?

Du behöver ha en hel del kunskaper för att kunna driva kenneln på ett bra sätt. Du behöver till exempel ha kunskaper om hundarnas genetik, om rasen överlag, och om hundens beteende. Dessutom bör du ha koll på hundträning, och det skadar inte om du är en god människokännare när det kommer till att para ihop en valp med rätt blivande ägare.