Introducera en ny hund i flocken

Att introducera en ny hund till den befintliga flocken är inte alltid det lättaste. Många gånger går det hur bra som helst och är inga som helst problem, men det kan också finnas vissa problem. Här ska vi gå igenom vissa av fällorna, och vad som kan vara bra att tänka på när det kommer en ny hund.

Vanligtvis finns det en fungerande ordning och alla flockmedlemmar vet sin plats. Vem som ligger var, vem som går först eller vems skål som är vems. När en ny hund introduceras ändras allting och det blir lite oro för alla.

Tips för att underlätta

Det är viktigt att hundarna får en möjlighet att bekanta sig med varandra under ordnade former. De ska helst inte tillåtas att gruffa eller visa aggressioner mot varandra. Detta kan du underlätta genom att låta hundarna träffas ute under en koppelpromenad första gången.

Inomhus är det bra att dela av med exempelvis kompostgaller så det inte blir för mycket på en gång för den nya hunden. Är den nya hunden en valp är det extra viktigt att den får utforska sin nya miljö i lugn och ro utan att bli genomnosad eller utskälld av de vuxna hundarna. Är du inte försiktig kan det bli bråk och det kan till och med uppkomma skador. En bra hundförsäkring förenklar livet och plånboken om hunden skadar sig eller blir sjuk, så det är väldigt bra att kolla upp och jämföra olika försäkringsbolag för att få det mest fördelaktiga för just dig och din hund. De flesta försäkringsbolagen har dessutom olika valprabatter det första året.

Resursförsvar

Resursförsvar är försvar av något viktigt, och det kan vara ett ben, matskålen, matte eller husse eller en korg. Hunden som visar starkt resursförsvar vill inte dela med sig och blir arg på andra som försöker närma sig eller ta föremålet. Detta måste noga övervakas och det kan vara klokt att låta hundarna äta i olika rum så de inte stressar varandra. Att ständigt ha en leksak eller tuggben mer än antalet hundar är också bra, för då finns det en över om en hund lämnar sin sak för att vilja ha någon annans. Finns det många blir det inte heller lika intressant att kriga om det. Ibland går det inte att lösa på annat sätt än att hundarna inte kan ha leksaker liggande, eller tuggben, utan får ha detta ensamma istället, utan konkurrens.

Egentid

När det kommit in en ny hund i flocken är det väldigt viktigt att du som hundägare fortfarande spenderar egentid med var och en av hundarna så de inte känner sig åsidosatta. Minska avundsjukan genom att leka med alla, men var för sig, ta promenader en och en och se till att ge alla om en får en godbit.

Var en rättvis husse eller matte och styr din flock med varm men ändå fast hand så har du störst förutsättningar för att lyckas!